Okay, jujur semua. Siapa kat sini yang suka lipat baju?

Hehe confirm punya lah mesti ada yang suka. Dan confirm punyalah mesti ramai yang tak suka! So kali ni, kitaorang nak share satu trik yang mungkin ramai dah tahu tapi lupa, which is KonMari daripada selebriti Jepun yang cukup popular, Marie Kondo!

Sebelum tu, jom kita kenali siapa sebenarnya Marie Kondo ni. Marie Kondo adalah individu yang tidak asing lagi di Jepun, dan kini di seluruh dunia dengan kaedahnya mengemas rumah yang membuatkan ramai rasa impressed!

Mana tidakna, teknik dan kaedah yang digunakan oleh Marie Kondo ni sangat efektif. Antara teknik yang paling popular adalah teknik melipat baju iaitu KonMari Method. Menariknya kaedah ni, teknik lipatan yang cukup kemas dan boleh dibuat sambil berdiri!

Tapi, sebelum kita ikut teknik KonMari ni, ada 6 peraturan asas yang kita kena ikut:

The KonMari Method — Does My Bedroom Spark Joy? – Smart Nora
Kredit: Smart Nora
  1. Kena commit dengan masa yang kita tetapkan, disiplin!
  2. Bayangkan hiasan dan kekemasan rumah yang korang idamkan.
  3. Buang barang yang tidak perlu
  4. Kemas ikut kategori
  5. Ikut urutan mengemas
  6. Tanya pada diri, does this sparks joy to me?

Nah, lepastu baru boleh kemas dengan senang hati!

Satu lagi elemen yang penting bagi Marie Kondo dalam melipat baju ni adalah penjimatan ruang yang extra! Lepas ikuti teknik KonMari ni, korang jangan terkejut bila nampak ada banyak rupanya ruangan kosong.

Cuma kita je tak pandai nak adjust ruang dan teknik melipat yang betul!

Ni, kitaorang share beberapa teknik yang diajar Marie Konda dalam KonMari method.

  • T-shirt
teknik lipat baju jepun ‘konmari’, buat almari pakaian korang kemas betul!
  • Baju lengan panjang
teknik lipat baju jepun ‘konmari’, buat almari pakaian korang kemas betul!
  • Seluar panjang/pendek
teknik lipat baju jepun ‘konmari’, buat almari pakaian korang kemas betul!
  • Dress
teknik lipat baju jepun ‘konmari’, buat almari pakaian korang kemas betul!
  • Inner
teknik lipat baju jepun ‘konmari’, buat almari pakaian korang kemas betul!

Jangan risau, kalau korang still tak clear, kitaorang belanja video! Jangan lupa praktis okay!