Kamera telefon OnePlus tidak dapat dibandingkan dengan telefon Apple dan Samsung, tetapi menurut kebocoran berita baru ini. Syarikat itu dilaporkan bekerjasama dengan Hasselblad pada OnePlus 9 Pro yang akan datang.

Perincian terkini mengenai telefon bimbit OnePlus seterusnya didedahkan agak pantas, apabila youTuber Dave2D yang mengaku mempunyai maklumat mengenai OnePlus 9 Pro.

OnePlus 9 Pro – Gambaran Awal

Dave2D akhirnya mendapat sejumlah tangkapan skrin yang menunjukkan OnePlus 9 Pro yang asli, termasuk modul kamera quad baru di belakang dengan penjenamaan Hasselblad yang jelas, sokongan untuk zoom optik 3.3x, dan beberapa yang lain spesifikasi penting.

Mungkin tangkapan skrin ini dipalsukan, tetapi berdasarkan rendering sebelumnya untuk OnePlus 9 standard, yang menampilkan modul kamera belakang yang hampir sama tetapi dengan dua kamera dan bukannya empat.

Malangnya, ketika Dave2D menghubungi CEO OnePlus dan pengasas bersama Pete Lau, Lau tidak mengesahkan kebocoran itu atau menunjukkan bahawa sistem kamera serupa akan tersedia pada OnePlus 9 standard. Tetapi Lau sudah mencatat bahawa salah satu Matlamat besar OnePlus untuk 2021 adalah fokus pada kualiti kamera. Dengan jenama telefon lain yang telah bekerjasama dengan syarikat kamera terkenal (lihat hubungan Huawei dengan Leica dan HMD dengan Zeiss untuk beberapa telefon bimbit Nokia), kolaborasi antara OnePlus dan Hasselblad adalah idea yang sangat baik bagi syarikat yang ingin meningkatkan permainan kameranya.

Selain kamera OnePlus 9 Pro, kebocoran itu juga menyokong terperinci untuk kadar penyegaran 120Hz yang dinamik sama dengan yang terdapat pada Galaxy Note 20 Ultra dan Galaxy S21 Ultra,  dengan 11GB RAM dan 256GB penyimpanan. Walaupun tidak disebutkan mengenai pemproses yang digunakan oleh telefon itu, berdasarkan sejarah OnePlus sebelumnya dengan cip mudah alih, ia adalah pertaruhan selamat bahawa syarikat itu mungkin akan menggunakan Snapdragon 888 Qualcomm.