Algoritma Spotify yang hebat akan mencari muzik yang anda gemari. Tetapi bagaimana jika ia dapat mengesyorkan muzik berdasarkan bunyi suara anda?

Itulah idea yang dicadangkan dalam paten Spotify baru-baru ini diberikan (dilaporkan oleh Pitchfork), yang menguraikan potensi penggunaan teknologi moden ini. Paten memperincikan konsep menggunakan isyarat audio – suara anda, suara latar, dan bahkan dialek anda – untuk memaparkan apa yang akan dimainkan untuk anda. Salah satu faktor yang dapat memberitahu perkhidmatan streaming apa yang akan dimainkan seterusnya ialah “keadaan emosi pembahas” sementara yang lain mungkin berusaha untuk menentukan jantina anda dan berapa umur anda berdasarkan suara anda.

Menjelaskan pengumpulan data audio persekitarannya, penulis paten menerangkan bagaimana ia boleh digunakan untuk mengenal pasti tempat anda berada – di dalam, di luar, di kereta api, di pesta dan lain lain atau berapa banyak orang yang sedang berkongsi ruang dengan anda.

“Sebagai contoh, dalam satu metadata menunjukkan aspek lingkungan fizikal di mana isyarat audio dimasukkan,” kata paten. “Dalam satu contoh, metadata lingkungan menunjukkan sejumlah orang di lingkungan di mana isyarat audio dimasukkan. Dalam contoh lain, metadata persekitaran mungkin menunjukkan lokasi atau tahap kebisingan.”

Sudah pasti, ianya menyeramkan. Tetapi teknologi serupa sudah ada selama bertahun-tahun. Namun, ini adalah aplikasi yang menarik untuk perkhidmatan yang bersaing secara langsung dengan pesaing besar seperti Apple dan Amazon, yang keduanya mempunyai perkhidmatan muzik masing-masing. Sudah tentu Spotify berusaha menggunakan sebanyak mungkin data yang dapat digunakan. Ini salah satu inisiatif Spotify untuk menarik lebih pengguna menggunakan perkhidmatan mereka (Walaupun, perlu diingat bahawa hanya kerana paten untuk teknologi yang ada tidak semestinya ia akan dilancarkan secara rasmi.)

Namun, Spotify mengatakan kepada Pitchfork dalam sebuah pernyataan bahawa Spotify “telah mengajukan permohonan paten untuk ratusan penemuan, dan kami secara berkala mengajukan permohonan baru. Sebilangan paten ini menjadi sebahagian daripada produk masa depan, sementara yang lain tidak. Cita-cita kami adalah untuk mencipta pengalaman audio terbaik di luar sana, tetapi kami tidak mempunyai jawapan lebih untuk dikongsi buat masa ini.”