Mereka bangun ke tempat yang pelik dan tidak dikenali. Saraf pendengaran dan deria visual mereka dibebani oleh pemandangan dan suara dari negeri asing. Pandangan kabur menyapa petualang setiap pagi, bangun di tanah yang tidak dikenali, tersengih, berjuang untuk menempatkan diri di persekitaran lain setiap hari.

Itulah realiti pengembaraan dan pencarian keseronokan. Ingin di buah manggis hutan, masak ranum tergantung tinggi. Untuk melibatkan diri dalam persekitaran asing dan asing. Hari tidak siang saja; jarang ada selesa. Mengumpul keberanian untuk menangani keputusan yang diambil demi mempengaruhi hasil pengembaraan yang menakjubkan.

Puncak Gunung Rinjani
ZAWN OF JAVA

Zawn of Java adalah penceritaan visual mencari keseronokan, pengembaraan, menempatkan diri dalam suasana asing. Sebuah dokumentari visual yang merangkumi perjalanan 5 rakan, Afiq, Amiruddin, Rashid, Fendi dan Nazri, selama lebih dari 25 hari di seluruh Kepulauan Indonesia.

Buku harian visual perjalanan dari masyarakat, kereta api, gunung dan alam semula jadi. Mengalami budaya & landskap. Mengalami kepulauan dan usaha singkat untuk memahami kehidupan penduduk yang memanggil tempat itu……..rumah.

Ikuti mereka di https://vimeo.com/rashidmatdin