VF Corporation (Vanity Fair), pembuat pakaian dan kasut berusia 121 tahun, mengumumkan perjanjian transformasi pada hari Isnin untuk membeli jenama Supreme, satu langkah yang akan memberi syarikat kepentingan penting dalam pasaran fesyen pakaian jalanan (sub culture) yang sedang berkembang dan memberi nafas baru kepada jenama kegilaan ramai ini.

Syarikat itu, yang juga memiliki Vans dan North Face, membayar tunai 2.1 bilion USD untuk Supreme, pemerolehan terbesar sejak 2011 ketika membeli jenama boot Timberland. VF membeli Supreme dari firma ekuiti swasta Carlyle Group dan Goode Partners. Syarikat ini terkenal kerana memulihkan jenama dan menikmati pengaruh besar dengan pembekal dan tuan tanah runcit kerana saiznya.

Kerjasama ini membolehkan kita mengekalkan budaya kita yang unik, sambil membolehkan kita berkembang di jalan yang sama yang kita lalui sejak tahun 1994″

Perjanjian itu, yang pertama kali diumumkan oleh WWD, dijangka akan berlaku sebelum akhir tahun fiskal 2020 VF Corporation. Pelabur Supreme pada masa ini, The Carlyle Group dan Goode Partners akan menjual saham mereka dalam jenama ini kepada VF corporation.

Dalam pernyataan lain, pengasas Supreme James Jebbia menekankan bahawa Supreme akan mengekalkan kebebasannya, dengan mengatakan, “Kami bangga bergabung dengan VF, sebuah syarikat bertaraf dunia yang menjadi rumah kepada jenama hebat yang telah bekerjasama dengan kami selama bertahun-tahun, seperti The North Face, Vans, dan Timberland. Kerjasama ini membolehkan kita mengekalkan budaya kita yang unik, sambil membolehkan kita berkembang di jalan yang sama yang kita lalui sejak tahun 1994. “

Sejak sekian lama, VF Corporation mengamalkan konsep pengurusan dan identiti jenama adalah profil yang berasingan. Sebagai pengasas dan orang yang faham akan arah tuju jenama Supreme, James Jebbia pasti akan diberikan kebebasan penuh mengawal bahagian kreatif Supreme. Hail the OG’s ! 

source: fortune/wwd