Vaksin yang dikembangkan oleh Pfizer Inc. dan BioNTech SE melindungi kebanyakan orang dari Covid-19, menurut kajian yang penemuan awalnya menyebabkan harga saham melonjak dan dipuji oleh pakar penyakit berjangkit A.S. yang terkemuka sebagai “luar biasa”.

Suntikan itu mencegah lebih dari 90% jangkitan simptomatik dalam percubaan puluhan ribu sukarelawan, kemajuan saintifik yang paling menggalakkan setakat ini dalam pertempuran melawan koronavirus. Walaupun hasilnya awal, mereka mungkin membuka jalan bagi perusahaan untuk mendapatkan izin penggunaan kecemasan jika penelitian lebih lanjut menunjukkan vaksin juga selamat.

Ini bererti dunia mempunyai harapan baru untuk mengawal wabak yang telah membunuh lebih dari 1.2 juta orang di seluruh dunia.

Penemuan ini berdasarkan analisis sementara yang dilakukan setelah 94 daripada 43.538 peserta percubaan, yang dibahagi antara mereka yang mendapat plasebo dan mereka yang diberi vaksin, dijangkiti Covid-19. Perbicaraan akan diteruskan sehingga 164 kes berlaku. Sekiranya data bertahan dan pembacaan keselamatan utama yang diharapkan Pfizer dalam waktu sekitar seminggu juga dilihat bagus, ini bererti dunia mempunyai alat baru yang penting untuk mengawal wabak yang telah membunuh lebih dari 1.2 juta orang di seluruh dunia.

Dengan keberkesanan vaksin pertama yang sebelumnya dijangka berada dalam lingkungan 60% hingga 70%, kadar lebih dari 90% “hanya luar biasa,” kata Anthony Fauci, pengarah Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Nasional, ketika dihubungi wartawan.

Suntikan bergantung pada teknologi RNA messenger yang belum pernah digunakan dalam ubat yang diluluskan. Menggunakan mRNA, yang pada dasarnya mengajar sel-sel tubuh untuk menjadi kilang vaksin, dikembangkan lebih cepat daripada vaksin tradisional.

Sementara Pfizer melakukan rundingan tersebut, ia menghentikan ujian sampel peserta untuk virus tersebut, kata Gruber. Pada saat Pfizer membuat perubahan dalam rancangan percubaan dan memulakan semula pengujian virus beberapa hari yang lalu, sekitar 94 kes telah terjadi, jauh lebih banyak daripada percubaan yang diperlukan untuk memenuhi ambang baru. Pfizer berlumba-lumba untuk mengesahkan data, yang masih dibutakan oleh hampir semua orang di syarikat itu di samping beberapa ahli statistik. Pada awal pagi Ahad, sebuah jawatankuasa pemantauan data bebas bertemu dalam sesi video tertutup untuk meninjau hasilnya untuk pertama kalinya. Setelah itu, panel tersebut memanggil Gruber, Sahin dan wakil syarikat lain untuk menghubungi mereka dan memberitahu mereka bahawa vaksin telah berjaya mencapai tujuan keberkesanannya. 

“Semua orang cukup gembira”

Gruber

– Dengan bantuan Celeste Perri, Teaganne Finn, Jeannie Baumann, dan Blaise Robinson.

Sumber Bloomberg.